ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Τι εννοούμε με τον όρο «διαθλαστική χειρουργική»; Τι πετυχαίνουν οι διαθλαστικές επεμβάσεις;
Με τον όρο «διαθλαστική χειρουργική» εννοούμε το σύνολο όλων εκείνων των χειρουργικών τεχνικών, που εφαρμόζονται σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, για τη διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις στις μέρες μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τεχνολογία αιχμής, απόλυτα ασφαλείς και πετυχαίνουν την απαλλαγή της άμεσης εξάρτησης από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, προσφέροντας εξαιρετική όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ποιες είναι οι κυριότερες μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται σήμερα στη διαθλαστική χειρουργική;

Διαθλαστική επέμβαση με LASER

Η φιλοσοφία των διαθλαστικών επεμβάσεων με laser στηρίζεται στη βασική ιδέα πως η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα (εξάχνωση ιστού με excimer laser) είναι σε θέση να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού. Οι πιο δημοφιλείς και σημαντικότερες διαθλαστικές τεχνικές με laser σήμερα είναι:
 • PRK (PhotoRefractive Keratectomy):  
Η μέθοδος χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που ο κερατοειδής είναι σχετικά λεπτός ή εμφανίζει ορισμένες ιδιομορφίες, π.χ. ουλές ή κερατόκωνο.

 • LASIK (Laser in Situ Keratosmileusis):
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, δημιουργείται ένας λεπτός κρημνός, σαν μεμβράνη (flap), στον κερατοειδή χιτώνα, με τη βοήθεια συστήματος μηχανικού μικροκερατόμου.

 • Femto-LASIK (με femtosecond laser):
Εδώ ο κρημνός σχηματίζεται με τη βοήθεια ειδικού συστήματος laser - καμιά λεπίδα ή νυστέρι δεν έρχεται σε επαφή με τα μάτια (all-laser LASIK, bladeless LASIK)
Τα βασικά πλεονεκτήματα της τεχνικής Femto-LASIK είναι:
 • Άνετη και χωρίς πόνο
 • Πολύ γρήγορη (λιγότερο από 18 λεπτά και για τους 2 οφθαλμούς)
 • Χωρίς φλεγμονές (η ενέργεια του laser που χρησιμοποιείται στη Femto-LASIK είναι ελάχιστη)
 • Άμεσα αποτελέσματα (ο μικρότερος χρόνος αποκατάστασης της όρασης, συγκριτικά με άλλες τεχνικές)
 • Αποτελεσματική σε δύσκολα περιστατικά (υψηλές μυωπίες, υψηλές υπερμετρωπίες, μικρό κερατοειδικό πάχος)
 • Απειροελάχιστη έως μηδαμινή πιθανότητα διεγχειρητικών επιπλοκών

Διαθλαστική επέμβαση με φακικό ενδοφακό (ICL - Implantable Contact Lens)

Μέθοδος για τη διόρθωση πολύ υψηλών αμετρωπιών (μυωπία περισσότερο από 10 διοπτρίες, υπερμετρωπία και αστιγματισμός περισσότερο από 6 διοπτρίες) με άμεση αποκατάσταση. Ο ενδοφθάλμιος φακός (ενδοφακός) είναι ένας εύκαμπτος, αναδιπλούμενος, τεχνητός φακός από ακρυλικό, που εμφυτεύεται χειρουργικά, μέσα από μια μικροσκοπική τομή, στο εσωτερικό του οφθαλμού, μπροστά (φακός προσθίου θαλάμου) ή πίσω (φακός οπισθίου θαλάμου) από την ίριδα. Όταν σκέφτεστε την εμφύτευση φακικού ενδοφακού, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί ένας αναλυτικός προεγχειρητικός έλεγχος του προσθίου τμήματος του οφθαλμού. (ICL - Implantable Contact Lens)

Διαθλαστική επέμβαση με αφαίρεση του φυσικού φακού (CLE - Clear Lens Extraction)

Η τεχνική αφαίρεσης του φυσικού φακού του ματιού και της αντικατάστασής του από έναν συνθετικό ενδοφθάλμιο φακό, μονοεστιακό ή πολυεστιακό, επιλέγεται συνήθως για ασθενείς άνω των 45 ετών με αρχόμενη ή προχωρημένη πρεσβυωπία και σημαντικά διαθλαστικά σφάλματα.

Συνδυασμένη τεχνική ένθεσης ενδοφακού & laser (Bioptics)

Συνήθως, σε πολύ υψηλούς βαθμούς διαθλαστικών σφαλμάτων, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί συνδυασμός χειρουργικής εμφύτευσης ενδοφακού και εφαρμογής excimer laser, για τη διαμόρφωση της τελικής οπτικής οξύτητας του ασθενούς.

image-134027-divider.png?1418634437329
Πρεσβυωπία

​Μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Από την ηλικία των 40 ετών η ικανότητα της αυτόματης προσαρμογής του ματιού σε όλες τις αποστάσεις, μακρινές και κοντινές, προοδευτικά ελαττώνεται. Αυτό οφείλεται στη σταδιακή απώλεια της ελαστικότητας του φυσικού φακού του ματιού, ο οποίος χάνει την ικανότητα να κάμπτεται και να εστιάζει στις κοντινές αποστάσεις. Η προσαρμογή της όρασής μας στις κοντινές αποστάσεις, σε αντίθεση με τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό, είναι μια δυναμική λειτουργία, που εμφανίζεται την τέταρτη δεκαετία και εξελίσσεται για περίπου 15 χρόνια. Η αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας και η τεχνική που θα επιλεγεί (presby-LASIK, πολυεστιακοί ενδοφακοί, Monovision κ.τ.λ.), προκύπτει μετά από διεξοδική συζήτηση με τον οφθαλμίατρο.
​Ποια είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος για εμένα;
Η σύγχρονη οφθαλμολογία επιτρέπει τη διόρθωση και ομαλή αποκατάσταση σχεδόν οποιουδήποτε διαθλαστικού σφάλματος. H επιλογή της ενδεδειγμένης, για τον κάθε ασθενή, διαθλαστικής τεχνικής είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς προεγχειρητικού ελέγχου. Από αυτόν θα προκύψουν οι ατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε οφθαλμού.

Η τελική απόφαση προκύπτει μετά από αναλυτική συζήτηση του ιατρού με τον υποψήφιο σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής, με γνώμονα πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
image-134027-divider.png?1418634437329
Κερατόκωνος
Τι είναι o κερατόκωνος;
Ο κερατόκωνος είναι μια οφθαλμική απρόβλεπτη και ποικιλόμορφη κατάσταση, στην οποία η φυσιολογική δομή - σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα (το «παράθυρο» του οφθαλμού) σταδιακά λεπταίνει, δημιουργώντας έναν κωνικού τύπου κερατοειδή. Η εξελισσόμενη λέπτυνση του κερατοειδούς επιδρά στην ποιότητα της όρασης. Τις περισσότερες φορές προσβάλλει και τους 2 οφθαλμούς (αμφίπλευρα).
Πότε εμφανίζεται;
Η διαταραχή συνήθως κάνει την εμφάνισή της σε νεαρούς ενήλικες και επηρεάζει τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. Στα αρχικά στάδια,  χαρακτηρίζεται σαν προοδευτικώς εξελισσόμενος ανώμαλος αστιγματισμός, που προσωρινά μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά. Στη συνέχεια, η πάθηση μπορεί να συνοδεύεται από μέτρια αλλά και σοβαρή πτώση της οράσεως. Είναι δυνατό να εξελίσσεται για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ κάθε οφθαλμός μπορεί να επηρεάζεται διαφορετικά.


​Τα κυριότερα συμπτώματα
Τα συμπτώματα, εμφανίζονται συνήθως με το τέλος της εφηβείας και είναι:
 • φωτοφοβία (φωτοευαισθησία)
 • παραμορφωμένη όραση
 • θολή όραση
 • μείωση οπτικής οξύτητας
 • σταδιακά αναπτυσσόμενη μυωπία
 • ανώμαλος αστιγματισμός

Ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει κερατόκωνο;

Θεωρείται κληρονομική πάθηση, αφού αποδεικνύεται ότι οφείλεται σε συγκεκριμένο χρωμόσωμα, δεν εκδηλώνεται ωστόσο σε κάθε άτομο που έχει αυτή την χρωμοσωμική παθολογία. Είναι άγνωστο ποιοι άλλοι παράγοντες κάνουν ένα άτομο με κληρονομική προδιάθεση να εκδηλώσει κερατόκωνο. Έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζεται σε 1 από 2.000 άτομα στο γενικό πληθυσμό, χωρίς να έχει γεωγραφική, πολιτισμική ή κοινωνική εντόπιση, μα σε νησιά όπως η Κύπρος και η Ρόδος είναι συχνότερος. Ένα ποσοστό ατόμων με κλινικό κερατόκωνο έχουν παράλληλα και μια δερματολογική πάθηση, που λέγεται ατοπία ή έκζεμα (έντονη φαγούρα στο δέρμα). Τέλος, συχνά σχετίζεται με άσθμα ή εποχική αλλεργική ρινίτιδα.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του κερατόκωνου;

Ο οφθαλμίατρος θα μελετήσει την όρασή σας με μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένης της τοπογραφίας κερατοειδούς. Η τοπογραφία
είναι μια ειδική εξέταση, με την οποία μπορούμε να αποσπάσουμε χρήσιμες πληροφορίες (μέσα από έγχρωμους υψομετρικούς χάρτες) σχετικά με την καμπυλότητα του κερατοειδούς. Στον κερατόκωνο οι τοπογραφικοί χάρτες παρέχουν πληροφορίες, όχι μόνο για τη θέση και το μέγεθος του κώνου, αλλά και για την ανώμαλη κερατοειδική κυρτότητα, προτού να γίνουν εμφανή τα βιομικροσκοπικά σημεία, τα οποία μπορεί να διαγνώσει κλινικά ο οφθαλμίατρος.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

 • Γυαλιά ή και φακοί επαφής:
Χρησιμοποιούνται στα αρχικά στάδια της νόσου, κυρίως για να αποκαταστήσουν τα διαθλαστικά σφάλματα (π.χ. μυωπία ή ανώμαλος αστιγματισμός). Ενώ η πάθηση εξελίσσεται, σύντομα τέτοια μέσα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Ένας μεγάλο ποσοστό ασθενών κάνουν χρήση ημίσκληρων ή σκληρών ημιδιαπερατών κερατοκωνικών φακών για χρόνια.

 • Corneal Collagen Cross-Linking (C3R/CXL - διασύνδεση κολλαγόνου με υπεριώδη ακτινοβολία):
Μια πρωτοποριακή θεραπεία με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, που χρησιμοποιεί φωτοσυνθετικούς παράγοντες, όπως η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β12), και υπεριώδη ακτινοβολία UV-A. Με τη συγκεκριμένη τεχνική, πολλαπλασιάζονται οι δεσμοί μεταξύ των δοκίδων κολλαγόνου του κερατοειδούς και ισχυροποιείται έτσι η αντοχή  - στιβαρότητά - σκληρότητά του.

 • ICRS - Intrastromal Corneal Ring Segments:
Εισαγωγή ενδοστρωματικών κερατοειδικών δακτυλίων. Η μέθοδος ομαλοποιεί την τοπογραφική εικόνα του κερατοειδούς, αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω πτώση της όρασης του κερατοκωνικού οφθαλμού.

 • Μεταμόσχευση κερατοειδούς (κερατοπλαστική) μερικού ή ολικού πάχους:
Όταν συναντάται περιστατικό με κερατόκωνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Τι επιτυγχάνεται με την τεχνική διασύνδεσης κολλαγόνου με υπεριώδη ακτινοβολία (Corneal Collagen Cross-Linking - C3R/CXL);

 • έλεγχος της κυρτότητας κερατοειδούς
 • στιβαρότητα κερατοειδούς
 • αύξηση ισχύος και ενδυνάμωση του χιτώνα
 • σταθεροποίηση εξέλιξης της νόσου (διακοπή λέπτυνσης)

Ποια είναι η διαδικασία στο Corneal Collagen Cross-Linking;

Η θεραπεία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (σταγόνες). Τα βήματα είναι τα παρακάτω:
 • αφαιρείται μερικώς το επιθήλιο και ενσταλάζονται σταγόνες βιταμίνης Β12 για περίπου 30 λεπτά.
 • ο οφθαλμός ακτινοβολείται με υπεριώδη UVA για άλλα 30 λεπτά (εξακολουθεί η ενστάλαξη ριβοφλαβίνης Β12).
 • τοποθετείται αντιβιοτική αλοιφή ή σταγόνες και ένας προστατευτικός φακός επαφής, ώστε να αποφευχθεί τραυματισμός.

Το cross-linking στις μέρες μας μπορεί να συνδυαστεί και με διαθλαστική επέμβαση laser, για την περαιτέρω βελτίωση της οπτικής οξύτητας. Η συνδυαστική αυτή προσέγγιση έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.


Για να κλείσετε ραντεβού,
επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 2410 55 22 49